

LENGTE CIRCUIT: 4.309 km
AANTAL RONDEN: 71
RACE AFSTAND: 305.879 km
RONDERECORD: 1’10”540 Valtteri Bottas (2018)
POLE 2022: Kevin Magnussen
POLE-TIJD 2022: 1:11.674
SNELSTE RACERONDE 2022: 1:13.785 George Russell (Lap 61)
TOP 3 RACE 2022: 1 Russell 2 Hamilton 3 Sainz
Sprintrace
TOP 3 SPRINTRACE 2022: 1 Russell 2 Sainz 3 Hamilton
Zo rond 1980 kon het wel eens voorkomen dat Alan Jones bij de prijsuitreiking van een Formule 3 race bromde: “Another Brazilian over here to make trouble”. Niet verwonderlijk, want Jones had het al moeilijk genoeg met Nelson Piquet en Emerson Fittipaldi.
Sinds 1970 beproefde de ene na de andere Braziliaan zijn geluk in de Europese racerij. Sommigen waren daarin succesvol, zoals Emerson Fittipaldi, Nelson Piquet en Ayrton Senna die alle drie meermalen wereldkampioen werden. Rubens Barrichello en Felipe Massa haalden nog regelmatig een overwinning binnen. En in de jaren ’70 won Carlos Pace er ook nog eentje. Er zaten ook complete missers bij zoals Chico Serra, Raul Boesel en Enrique Bernoldi. Met name Bernoldi zal de Nederlandse fan zich nog wel herinneren van zijn strapatsen als teamgenoot van Jos Verstappen in 2001.
Maar de laatste 10 jaar lijkt het wel dat de Braziliaanse talentenpool aan het opdrogen is. In 2009 won Barrichello als laatste Braziliaan een Grand Prix, die van Valencia, en sindsdien heeft het Braziliaanse volkslied alleen nog maar vooraf aan een Grand Prix geklonken. En nu Felipe Massa definitief exit is zal zelfs dat niet meer gebeuren…..
Een blik op lagere klassen leert ons dat er voorlopig ook niet veel Braziliaans talent aan zit te komen. Alleen in de Formule 3 laat Pedro Piquet, zoon van, een beetje van zich horen, maar als je wilt opvallen zal je daar overwinningen moeten halen. En Pietro Fittipaldi doet wat testwerk voor Haas. Als ik Stateside kijk zie ik daar hetzelfde beeld: Helio Castroneves doet alleen nog maar IMSA en de Indy 500, Kanaan is ook al een parttimer geworden en daarmee is het op.
Enig lichtpuntje is volgens mij Pipo Derani. Die gooit hoge ogen in IMSA en zie ik op Le Mans ook nog wel ver komen. Maar verder…

En die algehele malaise in de Braziliaanse racerij zal de Grand Prix van Brazilie ook niet verder brengen. De race wordt gereden op Interlagos, het contract loopt nog tot 2022 maar de promotor van de afgelopen jaren is opgestapt en geëmigreerd naar Hongarije. Dus het voortbestaan is op z’n zachtst gezegd onzeker. Bovendien heeft de Braziliaanse president Bolsenaro, een Trump in het kwadraat, aangekondigd dat de Grand Prix verplaatst wordt naar een nieuw te bouwen circuit in Rio de Janeiro.
En dat terwijl de Grand Prix een echte klassieker is. Voor het eerst gereden in 1973 en sindsdien nooit een jaar overgeslagen. Van 1973 tot en met 1980 werd er gereden op het Interlagos circuit bij Sao Paulo, met uitzondering van 1978 toen er gereden werd op het Jacarepagua circuit nabij Rio de Janeiro. In de jaren ’80 vonden alle races plaats op Jacarepagua maar in 1990 werd teruggekeerd op het circuit van Interlagos, tussen de meren. De rondjes waren wel een stuk korter dan in de jaren ’70 maar toch nam de totale oppervlakte van het terrein nauwelijks minder ruimte in dan wat het toen deed. Het oorspronkelijke Interlagos was bijna 8 kilometer lang, bijna 2 x langer dan wat het nu is en was een soort van natuurlijk stadion: een kuil waarin autoraces werden gehouden met het publiek op de heuvels er omheen.
Daag je zelf uit en probeer zonder het kaartje van het huidige circuit erbij te houden uit te zoeken welke delen van het oude circuit nu nog worden gebruikt. Tip: een deel van het circuit wordt tegenwoordig tegen de richting in gereden.

Sprintrace 2021
In begin 2021, mede door COVID-19, werd besloten het programma in Brazilië aan te passen. Op de vrijdag werd de Eerste vrije training verreden waarna een paar uur later de Kwalificatie werd verreden. Zaterdag stond de Tweede vrije training op het programma én de Sprint Race. De uitslag van de Sprint Race was de gridopstelling van zondag. Zondag werd de gewone Race verreden.
Bottas had in de Sprintrace een betere start dan Verstappen, maar de Nederlander ging wijd in bocht 4 en moest de positie afstaan aan Sainz. Verstappen nam vervolgens de positie van Sainz terug en zette de aanval in op Bottas, maar de Fin wist hem af te houden en de sprint te winnen, waardoor hij de poleposition voor de race pakte, met Verstappen als tweede en Sainz als derde. Hamilton, die in de kwalificatie werd uitgesloten, herstelde zich van achteren en eindigde als 5e, maar zou de race als 10e starten vanwege motorfouten. Raikkonen viel terug tot de 18e plaats, voor de Haas-coureurs, nadat hij door zijn teamgenoot Giovinazzi in een spin werd geraakt.
Race 2021
Verstappen kwam bij de start voor Bottas, terwijl Norris er in bocht 1 afging na een lekke band als gevolg van contact met Sainz, en moest de pitstraat opzoeken. Bottas en meerdere coureurs gingen er in bocht 4 af, waardoor Perez de tweede plaats in handen kreeg. Hamilton wist aan het eind van de eerste ronde op te klimmen naar de zevende plaats en passeerde Vettel aan het begin van de volgende ronde voor de zesde plaats. In de vierde ronde lag Hamilton al vierde achter Bottas, die zijn teamgenoot bij het ingaan van de vijfde ronde doorliet. Even later werd de Safety Car ingezet vanwege brokstukken in de eerste bochten als gevolg van Tsunoda, die zijn voorvleugel beschadigde toen hij Stroll aan de binnenkant probeerde in te halen. De Japanner kreeg een tijdstraf van 10 seconden voor het incident.
De race werd hervat in de tiende ronde, met beide Red Bulls die wegreden en Hamilton in de achtervolging. Later werd een VSC uitgeroepen nadat er brokstukken op de baan lagen, ditmaal als gevolg van een aanrijding tussen Schumacher en Raikkonen die de Duitser een gebroken voorvleugel opleverde. Na afloop van de VSC reed Verstappen verder weg, terwijl Hamilton in ronde 18 Perez aan de buitenkant van bocht 1 kon passeren, maar de Mexicaan heroverde de positie op het rechte stuk achteraan met DRS. Hamilton herhaalde de manoeuvre in de volgende ronde en slaagde er dit keer wel in, maar had inmiddels een achterstand van 3,7 seconden op Verstappen.
Hamilton was de eerste van de leiders die stopte in ronde 26, terwijl Verstappen een ronde later volgde, maar ondanks dat Hamilton achter Ricciardo reed na zijn stop, verkleinde hij het gat naar zijn rivaal tot 2,6 seconden. Een tweede VSC werd afgeroepen in ronde 30, als gevolg van brokstukken die van Stroll’s auto afkwamen na zijn incident met Tsunoda. Bottas pitchte onder VSC-omstandigheden en kon Perez voorblijven.
Verstappen maakte zijn tweede stop in ronde 40, terwijl Hamilton drie ronden later stopte en opnieuw dichter bij zijn rivaal kwam. In ronde 48 was Hamilton Verstappen net voor op het rechte stuk, toen Verstappen te laat remde en beide coureurs in de run-off bij bocht 4 belandden. Tien ronden later zat Hamilton opnieuw dicht achter Verstappen, maar hij kon er niet voorbij toen Verstappen op het rechte stuk slingerde. In de daaropvolgende ronde kon Hamilton uiteindelijk de leiding overnemen, terwijl Verstappen een zwart-wit vlaggetje kreeg voor het slingeren. Stroll was de eerste uitvaller in de race. Hij stopte zijn auto in de garage in ronde 48, nadat deze te beschadigd was om verder te kunnen. Ricciardo viel twee ronden later ook uit.
Hamilton liet zich de rest van de race niet meer van de wijs brengen en won met 10 seconden voorsprong op Verstappen, terwijl zijn teamgenoot Bottas als derde het gat naar Verstappen verkleinde, maar niet meer genoeg ronden had om de tweede plaats op te eisen. Buiten het podium, maar wel in de punten, eindigden Perez (die pitte voor de snelste ronde), Leclerc, Sainz, Gasly, Ocon, Alonso en Norris.
Tijdens de in-lap na afloop van de race verwijderde Hamilton zijn veiligheidsgordel, wat de stewards hem later een boete van 5.000 euro opleverden voor het overtreden van een technisch voorschrift.